06.07 t/m 22.09 ‘Paradise Los’ in Musea Zutphen

06.07 t/m 22.09 ‘Paradise Los’ in Musea Zutphen

Tentoonstelling Paradise Lost te zien foto’s van overweldigende schoonheid met een diepere laag die deze esthetiek versterkt of in twijfel trekt. Die controverse, het gegeven dat kunst alternatieve vragen oproept en aanzet tot reflectie, is wat de ING met haar collectie beoogt en wat Paradise Lost weerspiegelt. Met kunstwerken van kunstenaars als Erwin Olaf, Woody van Amen, Rosemary Laing, Ruud van Empel, Wout Berger en Melanie Bonajo.

De kunstwerken balanceren op de grens van werkelijkheid en verbeelding. Door het tonen of juist achterwege laten van de rafelranden van schoonheid, laat Paradise Lost ons nadenken over onze eigen kijk op en plaats in deze wereld.

Elk op hun eigen manier openbaren de foto’s ons de schoonheid en breekbaarheid van de wereld om ons heen. In Woody Amen’s Mata Hari wordt de kijker geconfronteerd met zijn of haar eigen beeldvorming en utopische ideeën van het paradijs. In de foto van Ruud van Empel, World #23 en Melanie Bonajo foto’s uit de serie Last child in the woods, speelt de onbevangenheid en het magische universum van kinderen een grote rol. De werken nemen de kijker mee op reis naar het groene en kleurrijke paradijs zoals het nog bestaat in de belevingswereld van het kind.

Naast paradijselijke beelden, bevat de tentoonstelling ook verschillende werken van onder andere Erwin Olaf, Bownik, Elspeth Diederix, Carina Hesper en Holger Niehaus die refereren aan klassieke stillevens.
__

Deels gelijktijdig is in het Stedelijk Museum Zutphen (tot en met 1 september) de fotografietentoonstelling ‘Picture this! Schrijven met Licht’ te zien, met oude foto’s uit de eigen collectie. Beide tentoonstellingen worden gehouden in het kader van Fotozomer Zutphen. De laatste jaren manifesteert Zutphen zich als fotostad pur sang, met onder andere World Press Photo in de Walburgiskerk, de foto-zomertentoonstelling van De Zutphense en steeds meer deelnemende culturele instellingen en ondernemers in de stad.

Beide tentoonstellingen bieden een uitgebreid en gevarieerd randprogramma met tal van activiteiten voor jong en oud. Voor meer en actuele informatie: zie www.museazutphen.nl


Terug naar de startpagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X