Foto met een verhaal (6)

Foto met een verhaal (6)

De oude Zomer-eik

Als geboren Enschedeër ben ik verknocht aan de natuur en coulisselandschap in heel Twente. Er staan veel oude bomen, maar de boom aan de Lansinkweg, Fleringer Es, gemeente Tubbergen is wel heel bijzonder. Deze kolossale Zomer-eik, ofwel de Kroezeboom genoemd, is meer dan 650 jaar oud. Deze boom gaf vroeger de grens + kruispunt aan en was ook een bedevaartplaats. Vroeger stond er ook een kapelletje bij, dat langgeleden is afgebroken.
Als kind fietste en kwam ik regelmatig in de buurt van Tubbergen. Meestal stopte ik wel of begroete ik hem/ haar symbolisch, het leek net of die mij iets wilde vertellen. Op een of ander manier geeft die boom mij het gevoel van kracht. Met ander woorden: ‘Mij krijg je niet omver’.
De geschiedenis vertelt dat deze boom door de oorlogen, blikseminslagen, ziekten en plagen veel heeft meegemaakt. Maar gelukkig wordt de Kroezeboom jaarlijks goed onderhouden.

fotoverhaal Hans Rolevink, fotoclub De Zoeker Enschede


Terug naar de startpagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X