Nieuws v/d Fotobond

Nieuws v/d Fotobond

Salon Foto Nationaal

Foto Nationaal is een jaarlijkse salon (expositie) van de Fotobond. Het doel is een expositie samen te stellen van fotoseries bestaande uit 5 samenhangende beelden met een, qua genre, zo breed mogelijke afspiegeling van ontwikkelingen binnen de vrijetijdsfotografie. Er wordt gekozen voor kwalitatief hoogstaand, eigentijds werk. Uit het grote aantal inzendingen zal de commissie maximaal dertien series kiezen. De commissie wordt samengesteld uit professionals uit de fotografiewereld. Leden kunnen alleen op uitnodiging inzenden voor deze expositie.

Coördinator: Frans Albers.
Heb je vragen over Foto Nationaal? Stuur dan een email naar: fotonationaal@fotobond.nl.

Zaterdag 6 november 2021 heeft de selectie plaatsgevonden door de jury bestaande uit Larissa Leek, Maarten Hartman en Marwan Magroun onder plv voorzitterschap van Tom Meerman bestuurslid van de Fotobond. De jurering begon om 10 uur ’s morgens en na 3 uur waren de juryleden het met elkaar eens over geselecteerde series. Tachtig series van steeds 5 foto’s lagen in het wijkcentrum ’t Veld in Culemborg op lange tafels klaar om bekeken en geselecteerd te worden. Allereerst de printen met het formaat van A4 en vervolgens kwamen aan de orden de A3 en A3+ formaten. Beide in zwart/wit of in kleur. Vier personen waren bezig met de beoordeling en vijf met het meeleggen en ophalen van de series. Vlekkeloos verliep de dag en zijn trots nu de uitslag te kunnen presenteren. 

Bekijk hier de video van de jurering


Contributie Fotobond 2022

In de  ALV van 24 april is met grote meerderheid besloten dat de contributie voor 2022 gelijk blijft aan de voorgaande jaren. Eerder had het dagelijks bestuur een voorzet gedaan om het contributiebedrag eenmalig met 4 euro per lid te verlagen, waarna het Bondsbestuur voorstelde om het daarvoor tijdelijk gereserveerde bedrag te bestemmen voor de viering van ons honderdjarig jubileum in 2022. De beslissing daarover werd overgelaten aan de algemene ledenvergadering, die dit voorstel enthousiast overnam. 

Klik hier en LEES VERDER


Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen

Nieuwe wettelijke regels WBTR voor verenigingen zijn van belang
voor fotoclubs en afdelingen

Op 1 juli 2021 treedt de WBTR in werking. De wet is onder andere van belang voor verenigingen, en dan niet alleen voor ‘formele’ verenigingen (met notaris, statuten en zo) maar ook voor clubs die het zonder enige formele regel stellen. Dus voor alle fotoclubs en afdelingen van de Fotobond.
Over de wet komen vragen binnen bij de Fotobond. Moeten onze statuten worden aangepast? Verandert de aansprakelijkheid voor bestuursleden? Voor de meeste verenigingen valt het gelukkig wel mee.
In de algemene ledenvergadering van april is een Commissie WBTR benoemd. De commissie onder voorzitterschap van Mary van Rossenberg bestaat verder uit Jan Versteeg, John Meijers en Oege Lam. 
De commissie heeft een notitie opgesteld met een samenvatting van de belangrijkste wetswijzigingen. Ook wordt ingegaan op de aansprakelijkheid van het bestuur van een vereniging. Omdat er waarschijnlijk toch wat zaken door de clubs moeten worden gewijzigd – niet op korte termijn maar wel op een later tijdstip – is ook een actieplan opgenomen dat het bestuur behulpzaam is om systematisch dit onderwerp te behandelen.

Over dit onderwerp kunnen de volgende documenten gedownload worden:

  • WBTR Fotobond advies aan verenigingen 
    Een overzicht ten behoeve van fotoclubs en afdelingen van de Fotobond, met actieplan. > klik hier.
  • De WBTR uitgebreid
    Toelichting op de werking van de wet, met voorbeeldclausule. > klik hier.
  • Aansprakelijkheid van bestuurders van verenigingen
    Verzekeren of niet? > klik hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.