Foto-Expo ‘ MADONNAS’ in Fotogalerie Objektief

Foto-Expo ‘ MADONNAS’ in Fotogalerie Objektief

Fotogalerie Objektief nodigt u uit voor de eerste tentoonstelling van de fotoserie ‘Madonnas’ van fotograaf Hanna Jansen. Deze is in de galerie te bekijken van 16 februari t/m 25 maart 2022 en wordt op zondag 13 februari om 16.00 uur officieel geopend.

Madonnas is een serie portretten van stellen, geïnspireerd op traditionele schilderijen van de Madonna met Kind. De geborgenheid die we kennen uit dit genre staat centraal, maar is losgemaakt van het moederschap. In plaats daarvan leggen de portretten een moment vast waarop een man deze geborgenheid zoekt bij zijn vrouwelijke partner. Het is een alledaags moment, maar een die we vrijwel nooit van elkaar zien.

De fotoserie is een viering van de kwaliteiten die traditioneel gezien, geassocieerd worden met vrouwelijkheid. Eigenschappen als zorgzaamheid, intuïtie en emotionele intelligentie: kwaliteiten die in hun zachtheid enorm belangrijk zijn, maar doorgaans niet als sterk of krachtig worden gezien. Ook vandaag de dag wordt er wanneer er over een ‘sterke vrouw’ wordt gesproken veelal gedoeld op vrouwen die ‘hun mannetje staan’. De ‘Madonnas’ serie benadrukt dat ook de zachtere kwaliteiten van essentiële waarde en kracht zijn; niet alleen binnen het ouderschap (waar ze doorgaans wel worden geprezen), maar ook daarbuiten. Tegelijkertijd geeft de serie mannen de ruimte om zich in een kwetsbare positie af te beelden, en zo de stereotypische en onrealistische beeldvorming te doorbreken waarmee zij te maken hebben.

Stellen die zich herkenden in de thematiek konden zich opgeven om mee te doen aan het project. Zij werden vervolgens alleen gelaten in een fotografie set, waarbij de vrouw de afstandsbediening kreeg waarmee zij de camera kon bedienen. Op die manier kregen de stellen de ruimte om een integer moment vast te leggen, dat aansloot op hun huiselijke realiteit.


Terug naar de startpagina

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.