Fotoclub Berkelland bestaat tien jaar

Fotoclub Berkelland bestaat tien jaar

Voorzitter Leo Roest en secretaris/penningmeester Ans Landkroon van de Fotoclub Berkelland. Foto: Rob Weeber  Voorzitter Leo Roest en secretaris/penningmeester Ans Landkroon van de Fotoclub Berkelland. Foto: Rob Weeber 

Berkelland, 24 mrt 2019

BERKELLAND – Haarloër Leo Roest nam tien jaar terug het voortouw om te komen tot een fotoclub. Het ‘landschap’ was nog leeg en het leek hem wel leuk om met gelijkgestemden een groepje te vormen. Hij deed een oproep en werd overstelpt met reacties uit de gehele regio. Ruim veertig fotografen meldden zich, waaronder Ans Landkroon. De Fotoclub Berkelland werd geboren met onder andere als bestuursleden Leo (voorzitter) en Ans (secretaris/penningmeester). De club is nog steeds actief en springlevend en viert op 30 maart haar 10-jarig bestaan. 

Door Rob Weeber

Fotowedstrijd 
Voor het jubileum worden allerlei activiteiten georganiseerd, zowel voor de leden zelf als voor de buitenwereld. De leden maken er een gezellige dag van met een stadswandeling in Doesburg en een hapje en drankje ’s avonds in Haarlo. Daarnaast wordt er een fotowedstrijd georganiseerd. Tussen 30 maart en 30 april kan iedereen één foto insturen rondom het thema ‘Leven en wonen in Berkelland’. Na de sluitingstermijn zal de vakjury zo’n drie weken nodig hebben om alles te beoordelen, waarna de prijsuitreiking volgt. De prijzen zijn niet mis. De hoofdprijs bestaat uit een foto van 60 x 80 cm op digibond (Reclan Haaksbergen). De tweede prijs is een vergroting naar keuze van 60 x 80 cm (Ringfoto Eibergen). De derde prijs is een schitterend natuurfotoboek van een wereldberoemde fotograaf. De vierde prijs tenslotte wordt onder vijf mensen verloot. Ieder krijgt een fotojas en een Photo Annual 2018/1019 (Ricoh).

De leden van de fotoclub komen iedere maand op woensdag bijeen in het kulturhus ’t Stieltjen in Haarlo. Op deze avonden worden sprekers of een fotomentor uitgenodigd, fotografie-uitstapjes gemaakt, foto’s van de leden besproken et cetera. Een bijzondere activiteit is de Rode Draad die sinds 2015 is ingevoerd. Dit houdt in dat iedere fotograaf op basis van bijvoorbeeld kleur, vorm, beleving of inhoud voortborduurt op de foto van zijn of haar voorganger. Ook is er iedere maand de verkiezing van de foto van de maand. Naast de vaste bijeenkomsten zijn er nog inloopavonden op de woensdag. Hierop wordt vooral praktisch gewerkt, zoals het snijden van passe-partouts. Tijdens het Willem Sluiterjaar hingen er van foto’s de leden in diverse etalages van Eibergse winkels.

Wie wil meedoen aan de fotowedstrijd, kan deze insturen per e-mail of WeTransfer naar wedstrijd@fotoclubberkelland.nl.