Juryrapport Twente-Online ’19

Juryrapport Twente-Online ’19

Thema: “Armoede”

Klik op de dia om te vergroten !!!

Klik hier voor de PDF:
Juryrapport Twente-Online 2019
Puntenverdeling deelnemers TOL’19


Het thema van deze online inzending is “Armoede”. Ik kan er niet omheen om de opdracht “Armoede” zwaar mee te wegen in de beoordeling die dan ook zichtbaar tot uitdrukking dient te worden gebracht in de foto. Op zich lijkt het een makkelijk thema, maar niets is minder waar.

Wat is armoede? In mijn optiek een subjectief begrip. Hoe breng je dit in beeld? Een bedelaar, heroïne spuitende hoertjes, op straat slapende zwervers….? We kennen allemaal de bedelaars van vakantiebestemmingen maar is dat armoede of gewoon hun bron van inkomsten. Soms wel, veelal ook niet. 

Armoede is soms bijna onzichtbaar, of zit hem in de details. Helaas kan er geen bijbehorend verhaal worden gepresenteerd want dan wordt veelal onze emotie echt geraakt. Ook een ‘losse” foto van bedelaars is in mijn optiek een lastig ethisch vraagstuk maar kan belangrijk zijn in reportage fotografie.  Ik ben dan ook van mening dat in tegenstelling van wat vaak wordt beweerd, foto en text bij dit onderwerp onontbeerlijk is.

De ingezonden foto’s laten diverse mogelijke scenario’s zien van hetgeen ik hiervoor beschrijf. Jullie Foto’s zijn gemaakt vanuit jullie perspectief. Hoewel techniek vanuit de basis in principe goed moet zijn hecht ik veel waarde, mede gezien het thema, aan de inhoud. 

Ik zal het dan ook in dit geval moeten doen met mijn subjectieve kijk op de foto’s. 

Een kleine noot van kritiek is dat ik foto’s heb gezien die al diverse keren zijn ingezonden en zelfs gepubliceerd in tijdschriften. Het gaat niet zo zeer om het “winnen” maar het maken van steeds nieuw werk om zo nog beter te leren fotograferen.

Wim Olijslager


Legenda:

Nummer 1: (10 punten)

Nummer 2: (9 punten maar toch een gradatie in score 9 aangebracht)

Nummer 3: (9 punten maar toch een gradatie in score 9 aangebracht)

Eervolle vermelding:  (8 punten)
Terug naar de startpagina