“De avond v/d Popfotografie”

“De avond v/d Popfotografie”

Op 23 februari houdt Fotogroep Haaksbergen 
“De avond van de Popfotografie”
Theaterzaal De Kappen, 
Haaksbergen

Popliefhebbers opgelet. Vrijdag 23 februari houdt de Fotogroep Haaksbergen een avond over popfotografie. In theater De Kappen tonen drie popfotografen prachtige tijdsbeelden uit de rijke historie van de populaire muziek: Gijsbert Hanekroot, Anne-Marie Kok en Herman Nijhof. Dit drietal heeft zijn sporen in de popfotografie ruimschoots verdiend. De popfotografen laten foto’s zien van legendarische optredens van internationale bands en artiesten. Op grote podia en bekende festivals, maar ook in kleinere zalen dichter bij huis. Indringende portretten, gemaakt in de kleedkamer of tijdens interviews. Foto’s met eigen verhalen en ook die komen deze avond ook volop aan bod. Het is een avondje genieten van popfotografie van de afgelopen decennia tot nu. Van een heel jonge Bowie op Schűttorf Open Air en Ilse de lange in Bornerbroek, van Abba tot Zappa en van De Staat via de Foo Fighters naar Jeangu Macrooy.


Gijsbert Hanekroot                                 Anne-Marie Kok                                                 Herman Nijhof


  Gijsbert Hanekroot

Hij begon zijn carrière eind jaren zestig als fotograaf van popmusici. ,,De rockscene was toen nog niet de goed geoliede machine die het tegenwoordig is. Bijna elke week werden nieuwe groepen ontdekt. Ook de popfotografie en muziekjournalistiek stonden nog in de kinderschoenen’’, aldus de fotograaf. Hanekroot is autodidact. Hij reisde veel en stond oog in oog met alle iconen uit deze periode. Zijn foto’s zijn onder te verdelen in vier categorieën: concertfoto’s, studiosessies, portretten en foto’s van persconferenties. Hanekroot stopte als professioneel fotograaf in 1983 en werd ondernemer. Een kleine tien jaar geleden besloot hij zijn archief te digitaliseren. Dit leidde tot de publicatie van Abba..Zappa Seventies Rock Photography (Veenman, 2008) en tentoonstellingen in o.a. Parijs, Londen, Bologna, Moskou, Tokyo en Amsterdam. Tegenwoordig werkt Gijsbert Hanekroot vooral als documentair fotograaf.


Anne-Marie Kok 
Zij is concertfotograaf en fotografiedocent. Met liefde combineert ze haar twee passies, live muziek en fotografie. Altijd ergens in Nederland frontstage te vinden. Vaak ook backstage. Bij grote en kleine podia, en natuurlijk veel op festivals. ,,Ik geniet net zo van een beginnende band als van de grote gevestigde artiesten’’, zegt ze. Haar werk is meestal kleurrijk. ,,Maar heel af en toe is zwart-wit de enig juiste keuze’’, laat ze weten. Als je bij het zien van mijn foto’s weer even het gevoel van het concert terug krijgt, is mijn missie geslaagd.’’ In De Kappen vertelt ze over haar werk en laat ze veel popfoto’s zien.


Herman Nijhof
Herman keek Eddy Vedder recht in de ogen, een paar seconden voordat de Pearl Jam-zanger vanuit een camerakraan zijn legendarische stagedive maakte op Pinkpop 1992. Het is een van de vele herinneringen uit zijn dertigjarige carrière als popfotograaf. Nijhof fotografeerde in het verleden veel concerten (Tragically Hip, Neil Young, U2, Claw Boy Clay, André Manuel met Fratsen en Krang) en festivals – waaronder Pandora’s Music Box in 1985 in De Doelen – voor de regionale krant en andere tijdschriften. Voor de presentatie in De Kappen maakt hij een interessante reis door zijn imposante oeuvre.


Bestellen van kaarten

Datum:           vrijdag 23 februari
Tijd:                het begint om 20.00 uur
Zaal open:     Theater open vanaf 19.30 uur
Kosten:          €  7,50, entreekaartje  p.p. / incl. pauzedrankje


Kaartverkoop 

Kassa verkoop:    via de kassa / reserveren en betaling
of via Online verkoop, klik op het logo!!!
Informatie: 053 – 5730250
Open op werkdagen tussen 08.30-12.30 uur
Theater kassa, aan de Sterrebosstraat 2, Haakbergen