Verhaal achter deze iconische plaat

Verhaal achter deze iconische plaat

Arjen Robben passeert Iker Casillas en is op weg naar de 5-1.
De revanche voor de gemiste kans op het WK van 2010 in Zuid-Afrika. © Pim Ras Fotografie

Verhaal achter deze iconische plaat van fotograaf Pim Ras


Nu Arjen Robben heeft afgezwaaid als international van Oranje worden zijn mooiste momenten in het Nederlands elftal volop gememoreerd. De historische 5-1 zege op Spanje in de openingswedstrijd van het WK van 2014 komt daarbij uiteraard vaak ter sprake.

Fotograaf Pim Ras was er voor deze krant bij op die bewuste dag in Salvador die het succesvolle het WK in Brazilië inluidde. Hij schoot daar deze fantastische foto van de man uit Bedum. Het beeld ging eerder deze week, na de wedstrijd tegen Zweden viral op social media. Robben die revanche neemt voor de van Spanje verloren WK-finale van 2010. Het een iconisch beeld geworden voor de legendarische avond van 13 juni 2014: Casillas is geklopt, de 5-1 is in de maak en de bank ontploft al van vreugde voor Robben de bal daadwerkelijk in het net heeft gewerkt. We vroegen Ras naar het verhaal achter de foto. 

Klopt de anekdote dat je deze foto eigenlijk wilde wissen op het vliegveld van Salvador omdat Robben niet scherp was?

,,Nou, dat ligt iets anders. Ik zou de foto niet hebben gewist, maar het was al met al een nogal hectische dag. Ik was na de wedstrijd mijn telefoon kwijtgeraakt en was eigenlijk vooral bezig om die terug te krijgen. Ik had de foto al wel bekeken, maar zag dat Robben niet scherp was. Ik had daarom andere foto’s naar de krant gestuurd om te gebruiken. Pas na een uur of drie keek ik op het vliegveld van Salvador de beelden eens rustig. Toen dacht ik wel: Shit dat is toch wel een mooie foto. Vooral omdat de bank wel scherp is.”

Op Twitter noemen mensen het de mooiste voetbalfoto ooit gemaakt 

,,Dat is wel echt overdreven. Het is een bijzondere foto, maar een goede foto moet scherp zijn. Ik heb Robben in dit beeld echt niet bewust onscherp genomen. Het is wel een iconische foto, maar zelf was ik blijer met het beeld van de ‘vliegende’ Van Persie die de 1-1 maakte die avond.”

Robin van Persie zweeft door de lucht nadat hij de bal gekopt heeft in de openingswedstrijd
van het WK Voetbal in Brazilie tegen Spanje. © Pim Ras

Wat maakt het beeld van Robben dan toch zo speciaal?

,,Het mooie is natuurlijk dat je echt kunt zien dat het Nederlands elftal op dat moment een team was. De wisselspelers zijn net zo blij met de treffer als de spelers in het veld. Het is als het ware één grote familie zonder verdeeldheid. Dat is echt anders dan bij andere eindtoernooien. Je ziet de euforie van die wedstrijd en dat iedereen al aan het juichen is voor de goal, dat maakt het een symbolische foto. Ik zeg altijd dat je als fotograaf van een eindtoernooi moet terugkomen met twee foto’s die over dertig jaar nog opduiken. Met die van Robin van Persie en deze van Robben is dat in 2014 denk ik wel gelukt.”